Nedima Filipovića 8, 71000 Sarajevo
033 650-333; 061 170-405
dr.vernes.begovic@gmail.com

Edukacija

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke

ili ultrazvučni pregled dojki, predstavlja jako važnu pretragu u sklopu dijagnostike i liječenja bolesti dojki, a osobito u ranom otkrivanju raka dojke ili karcinoma dojke.Pogledajte više za simptome raka dojke kao i koji su uzorci nastanka raka dojke.
 Ultrazvuk dojke predstavlja metodu izbora za pregled žena mlađih od 40 godina, kao i trudnica, te starijih žena kod kojih je veća gustoća parenhima dojke ili kod kojih je jako povećana fibroza (vezivo) tkiva dojke. Ultrazvuk dojke se također preporučuje ženama koje su radile mamografiju, kao komplementarna, dopunska metoda u razlučivanju uočenih promjena. Nešto više o mamografiji pročitajte u narednom textu. Ultrazvuk dojki i mamografija su dvije metode koje nadoponjuju jedna drugu i olakšavaju postavljanje tačne i pravovremene dijagnoze. Pod kontrolom ultrazvuka se vrše punkcije sumnjivih promjena radi citološke analize stanica dobivenih punkcijom.

Mamografija

Mamografija predstavlja proces kod kojeg se koristi slabija energija x zraka  za otkrivanje ranijeg stadija raka dojke. Mamografija može otkriti rak dojke do dvije godine prije nego tumor postane opipljiv.  Naučno je dokazano da mamografija smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina, , a prema nekim podacima njezina podjednaka korisnost može se očekivati i u žena u dobi između 40. i 50. godine života

Najčešća pitanja:

Kada je najbolje da uradim ultrazvuk dojki ili ultrazvučni pregled dojki?   

Optimalno je da se ultrazvučni pregled dojki izvodi u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa (7. do 10.dana od početka menstruacije).
Koji su najčešći razlozi zbog kojih bi se trebali javiti ljekaru na pregled dojki?   

Žene se najčešće javljaju na pregled ljekaru zbog pojave bola u dojci, palpabilnog čvora, uvlačenja bradavice ili promjena na koži, pojave iscjedka iz bradavice i drugih tegoba.

Koje su dopunske metode u dijagnostici oboljenja dojke?

Kada je ultrazvuk dojki limitiran ili su potrebne dodatne analize strukture dojke moramo učiniti i dodatne pretrage kao što su mamografija, magnetna rezonanca, citološka ili histološka punkcija dojke.

Ultrazvuk dojke je našao značajno mjesto i njegova primjena će sigurno rasti i u budućnosti.