Nedima Filipovića 8, 71000 Sarajevo
033 650-333; 061 170-405
dr.vernes.begovic@gmail.com

Edukacija

Papa test

Šta je papa test ?

PAPA test predstavlja skrining pretragu u dijagnosticiranju prisustva abnormalnih stanica grlića ili vrata maternice. Sama procedura uzimanja uzorka je potpuno bezbolna i obavlja se u sklopu ginekološkog pregleda. Uzete stanice se fiksiraju na predmetno staklo, boje i analiziraju pod mikroskopom. Pronalazak abnormalnih stanica na PAPA testu se mora potvrditi ili negirati dopunskim dijagnostičkim pretragama i to kolposkopijom, HPV tipizacijom i biopsijom pod kontrolom kolposkopa.

Papa nalaz

U kliničkoj praksi jako često se susrećemo sa pitanjima šta znači PAPA nalaz, i kako ga razumijeti.  Ovaj elementarni pregled u ginekologiji sadrži više dijelova sa kojima se susrećemo, a ti termini su : Displazija, CIN, CIS i SIL te ASCUS i AGCUS.

U papa nalazu se često upotrabljavaju termini ASCUS I AGCUS, pa ćemo ove termine detaljnije objasniti.

ASCUS (od engl. atypical squamous cells of undetermined significance) 

 AGCUS (od engl. atypical glandular cells of undetermined significance)

koji označavaju atipične skvamozne, donosno žljezdane stanice neodređenog značenja. Ovi pojmovi opisuju nalaz kada nije moguće postaviti tačnu dijagnozu, a nisu ispunjeni svi uvjeti za postavljanje dijagnoze displazije ili CIN (cervikalne intraepitelne neoplazije). Preporuka je da se ponovi PAPA test za 4-6 mjeseci, uradi kolposkopija i  HPV tipizacija.