Nedima Filipovića 8, 71000 Sarajevo
033 650-333; 061 170-405
dr.vernes.begovic@gmail.com

Edukacija

Hitna kontracepcija

Tableta za dan poslije

Hitna kontracepcija naziva se i postkoitalna kontracepcija,  podrazumijeva upotrebu  metode kontracepcije najčešće nakon nezaštićenog spolnog odnosa. “Tableta za dan poslije”  najčešće predstavlja hitnu kontrcepciju. Hitna kontracepcija može biti potrebna i nakon zakazivanja neke druge metode kontracepcije kao što je na primjer u slučaju pucanja kondoma, prestanka uzimanja oralnih hormonskih kontraceptiva i u drugim sličnim situacijama. Ukoliko se hitna kontracepcija uzme na vrijeme mogućnost sprječavanja trudnoće iznosi preko 90%.

Ukoliko se tableta za dan poslije uzme na vrijeme sprječavanje trudnoće  iznosi preko 90%, sa svakim zakašnjenjem postotak se smanjuje.

Na koji način hitna kontracepcija sprječava trudnoću?

Hitna kontracepcija “tableta za dan poslije” djeluje tako što usporava  sazrijevanje i oslobađanje jajne stanice iz jajnika, spriječava ovulaciju hormonskom aktivnošću. Tableta za dan poslije također povećava gustoću cervikalne sluzi čime otežava prolazak spermija u maternicu. U normalnim uslovima period od oslobađanja jajne stanice do implantacije embrija u materištu traje 5 dana. Upravo djelovanje ulipristala iznosi 120 sati ili 5 dana, a djeluje protiv nastanka trudnoće na nekoliko različitih načina. Ovakvo višestruko djelovanje pilule za dan poslije  rezultira u efikasnosti hitne kontracepcije preko 90%

U kojim slučajevima hitna kontracepcija ne djeluje?

Tableta za dan poslije ne djeluje dan pred ovulaciju kao ni nakon ovulacije, to znači da tablete za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je završena. Pored toga ne mogu spriječiti  oplodnju. Tableta za dan poslije najbolje dejstvo će imati 2 dana prije ovulacije, kada je i najveća šansa za trudnoću..

Kako se koristi hitna kontracepcija?

Pilula za dan poslije najbolje će djelovati  ukoliko se uzme odmah nakon nezaštićenog odnosa te se šanse za djelovanje smanjuju što se duže čeka. Najkasnije se treba uzeti do 120 sati iza nezaštićenog sexa.

Je li potrebno koristiti hitnu kontracepciju i nakon ovulacije?

Prema literaturi hitnu kontracepciju je potrebno koristiti neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Međutim, ova je preporuka dana uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju (naprimjer nakon uzv pregleda kod ginekologa) hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

Korištenje drugih metoda kontracepcije?

Ukoliko je korištena neka od nepouzdanih metoda (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju. Ukoliko je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.

Koje su nuspojave uzimanja hitne kontracepcije?

Do 20% korisnica ima glavobolju kao nuspojava uzimanja hitne kontracepcije, ostale nuspojave su mučnina, umor, vrtoglavica. Jedna od bitnih stvaki je da slijedeća menstruacija može doci kasnije ili ranije od očekivanog termina.

 

.